Locktorps festplats renoveras

2019-03-12 0 Av Locktorpadmin

Alekuriren 2019-03-12

Här ses delar av den arbetsgrupp som engagerat sig i renoveringen av Locktorps festplats i Nygård.

– Ny förening har bildats

NYGÅRD. 2021 firar Locktorp 100 år. Ett omfattande renoveringsarbete har nu påbörjats för att restaurera den anrika festplatsen.

– Vi är många som har fina minnen härifrån och det vore tragiskt om anläggningen skulle försvinna, säger Anders Johansson.

TEXT & BILD JONAS ANDERSSON jonas@alekuriren.se

Locktorp Festplats- och kulturförening. Så lyder namnet på den nybildade förening som antagit utmaningen att blåsa nytt liv i den verksamhet som fört en tynande tillvaro i LNIK:s regi under de senaste åren.– Vi fick ihop elva personer i en styrelse. Nu har vi fått klart med organisationsnummer och bankgiro. Vi har också tagit beslut om att ansluta oss till fibernätet. Nästa uppgift blir att värva medlemmar, säger Jerry Andersson.Locktorp har historiskt sett varit en populär mötesplats under sommarhalvåret. Flera storheter har besökt Nygårds folkparksidyll. Bland gästartisterna kan nämnas Alice Babs, Gunnar Wiklund, Streaplers, Lill-Babs och Lasse Lönndahl.

Vattenskidor

– Glöm inte att Sven Tumba var här och åkte vattenskidor när det begav sig, inflikar Jerry och pekar bort mot den sjö som breder ut sig bakom cafeterian.Under en lång följd av år stod Locktorp som värd för det lokala midsommarfirandet. Således är det många, både unga och äldre, som passerat vändkorsen genom årens lopp.– Det var nu eller aldrig som gällde för att rädda festplatsen. Det har skett några sporadiska arrangemang de senaste åren, men flera av byggnaderna är i så dåligt skick att behovet av renovering bedömts som akut, säger Anders Johansson.Lokaltidningen fanns på plats förra lördagen när det första officiella arbetsmötet hölls. Träd fälldes, uttjänt stängsel plockades ner och gammalt virke togs omhand.

Ny entré

– Det är flera lokala företag som visat intresse att hjälpa till och stötta oss i vårt arbete. Jonas Svets & Smide kommer att bistå oss med en ny entré, JiO Eltjänst ska ordna ny elförsörjning, Nygård Stängsel med ny inhägnad och Andreas Gustavsson är redan på plats med sin grävare. Det finns ett oerhört engagemang kring det här projektet.Vad har ni satt för tidsplan?– Ambitionen är att vi ska vara klara med renoveringen lagom till 100-årsjubileet 2021. Det är mycket som ska göras, alltifrån nya toaletter till servering och ny entrébod. Vi tänker dock försöka ha några event både i år och nästa år. Redan i juni ska parken vara i ett sådant skick att vi kan ha en första medlemsfest.Parallellt med renoveringsarbetet är Locktorp Festplats- och kulturförening i full färd med att bygga upp en hemsida. Det har också skapats en Facebookgrupp.– Här ska vi kunna ge fortlöpande information om vad som händer och kontaktuppgifter till oss som är med i föreningen.Är det fler som vill vara med och hjälpa till i arbetet med Locktorps festplats är det mer än välkommet, avslutar Anders Johansson.