Alekuriren 20190721

2019-08-05 0 Av Locktorpadmin
Magnus Gustafsson är ordförande och Anders Johansson sekreterare i Locktorp Festplats- och kulturförening.
https://alekuriren.prenly.com/shared/article/locktorps-festplats-lever-igen/JCx1Wznf

Locktorps festplats lever igen

– Ideella krafter bakom förvandlingen

NYGÅRD. En festplats med anor från 1921. Många storheter har besökt Locktorp under åren. Tack vare ideella krafter har nöjesparken fått nytt liv efter att ha fört en undanskymd tillvaro de senaste säsongerna.Lars Larssons mark byggdes Locktorp av Algot Johansson, Gård, Johan Danielsson, Boljan och John Severinson, Balltorp. Inledningsvis var det mest Jordbrukarnas Ungdomsförbund som anordnade fester.1944 köptes festplatsen på John Anderssons förslag av Nygårds IF. Under NIF:s regi lockades flera av dåtidens storheter att uppträda. På 50- och 60-talet hade man bland annat besök av Lill-Babs, Karl-Gerhard, ”Snoddas”, Owe Thörnqvist och Rock-Olga, som slog publikrekord.1989 genomgick festplatsen en total upprustning med helt nytt dansgolv, ny kiosk och lotteristånd. Under en lång följd av år arrangerade klubben midsommarfirande och pingstdagsdans.

Successivt börjat

Under den senaste tioårsperioden har festtillfällena inte varit lika frekvent förekommande. Anläggningen hade successivt börjat förfalla när några eldsjälar från bygden tog tag i saken.– 2021 firar Locktorp 100 år. Vi är många som har fina minnen härifrån och vi tyckte det vore tragiskt om nöjesparken skulle dö ut, säger Anders Johansson, sekreterare i nybildade Locktorp Festplats- och kulturförening.Sagt och gjort. Tidigt i våras samlades en grupp ideella krafter för att starta renoveringen av festplatsen. Arbetet har gått i rekordfart. Söndagen den 16 juni bjöd föreningen in sina medlemmar till nyinvigning.– Vi har fått en otrolig respons från lokala företagare som sponsrat oss både med material och arbetstimmar. Omräknat i pengar pratar vi säkert om en halv miljon kronor, säger ordförande Magnus Gustafsson.Locktorp har försetts med en ny entré, nytt stängsel samt att serveringen och dansbanan fått ett rejält ansiktslyft. Till hösten sker fiberanslutning.– Arbetet är inte färdigt, men vi har åtminstone kommit en bra bit på vägen. Nu hoppas vi att Locktorp åter ska bli den mötesplats den en gång var, säger Anders Johansson.

Några arrangemang på gång?– Lödöse Nygård IK firar sitt 10-årsjubileum i år och det är inte omöjligt att det genererar någon typ av tillställning under hösten.– Det är fritt fram för dem som vill hyra Locktorp till egna fester, kalas eller varför inte bröllop? Dessutom för vi en dialog med kommunen om att kunna förlägga skolavslutningar här i framtiden. Vi ser bara möjligheter!

JONAS ANDERSSON